Teksten schrijven, editing & copywriting
Home » Portfolio » Pastel keramiek

Groene kunst in de spotlight

Pastel keramiek van een creatieve duizendpoot

door Patricia Groenink | 13 maart 2018

Patricia is freelance copywriter bij Havelink Content Creatie, redacteur en content manager. Bloemen en planten zijn onmisbaar in haar interieur. Om haar passie te kunnen delen en anderen te kunnen inspireren is zij het online magazine GreenHouse gestart. Voor meer informatie over Patricia en haar werk kun je haar website https://www.havelinkcontentcreatie.nl bezoeken. 

Prachtige pastelkleuren en mooie verfijnde vormen. Dat is hoe je de mooie vazen en het porselein van Hella Duijs het beste kunt omschrijven. Deze creatieve en altijd opgewekte duizendpoot heeft een zwak voor zoetigheid en bloemen en dat is duidelijk te zien in haar werk. GreenHouse Online Magazine bracht Hella een bezoekje in haar atelier in het voormalige Honigcomplex in Nijmegen, in de Smeltkroes.

Vaasjes met meisjesnamen

Hella’s atelier staat vol met allerlei vaasjes in verschillende fases van het creatieproces. Haar collectie bestaat onder andere uit een serie kleine en wat grotere vazen die liefkozend zijn vernoemd naar belangrijke vrouwen uit haar omgeving, zoals haar oma, haar moeder en haar schoonzus. Elk vaasje gaat van begin tot eind door Hella’s handen en wordt met veel liefde voor detail gevormd tot een Liesje, Feline of Babs. Ieder vaasje wordt handmatig gegoten, geschuurd en gecontroleerd op imperfecties.

Ouderwets ambacht

Toen Hella de opleiding voor docent beeldende kunst en vormgeving volgde, kwam ze in aanraking met keramiek en was op slag verliefd. Het ouderwetse ambacht sprak haar enorm aan, waarbij ieder object door het handwerk uniek is. Nog steeds is ze gefascineerd door het proces waarin vloeibare klei, een product met eindeloze mogelijkheden qua vorm en afwerking, zich in de oven transformeert tot hard porselein. 

Nieuwe creaties van porselein

Zachte kleuren, speelse vormen en een combinatie van mat en glans, dat kenmerkt het porselein dat Hella met veel liefde maakt.

Regelmatig bedenkt Hella nieuwe, tijdelijk verkrijgbare creaties, zoals hangertjes voor in de kerstboom of paastak, welke oorspronkelijk bedoeld waren als kleurstaaltjes. Maar ook speciale kerstboompjes waar een waxinelichtje in geplaatst kan worden en taartstolpjes met schoteltjes zijn gelimiteerd bij haar verkrijgbaar. Nieuw in het vaste assortiment zijn prachtig vormgegeven cupjes en plantenpotten.

Nieuwe kleuren

Naast de pastelkleuren, die kenmerkend zijn voor haar werk, experimenteert Hella vaak met het mengen van nieuwe kleuren. Alle nieuw bedachte kleuren probeert Hella eerst uit op de eerder genoemde testhangertjes. De geslaagde tinten past ze toe op haar ontwerpen die ze vervolgens als limited edition verkoopt.

Kneusjes

Hella’s creaties die niet aan haar strenge kwaliteitseisen voldoen, komen terecht op haar ‘kneusjesplank’. Op het eerste gezicht is er niets aan de hand met deze mooie vaasjes, maar Hella ziet elke kleine oneffenheid. Tijdens open atelierdagen of stockdagen verkoopt zij deze kneusjes tegen zeer scherpe prijzen.

Bezoek Hella

Hella is sowieso erg gastvrij als het gaat om bezoek aan haar atelier en winkel, ook buiten de open atelierdagen. Ze geeft je graag een kijkje achter de schermen. Onder het genot van een kop thee of koffie vertelt ze je graag over haar werk en kun je Hella live bezig zien. 

Als je langs wil komen, stuur Hella dan even een berichtje, dan zorgt ze dat ze er is. En als je er toch bent, neem dan gelijk even de moeite om het Honig complex verder te ontdekken. Er zijn hier veel mooie plekjes en creatieve mensen, een bron van inspiratie die zeker een bezoekje waard is.

Verkooppunten Hella

De creaties van Hella zijn, naast in haar eigen winkel, verkrijgbaar bij verschillende bijzondere winkeltjes in heel Nederland en zelfs in het Cobramuseum in Amstelveen. Over de grenzen is haar collectie verkrijgbaar in België, Duitsland en Polen. Check Hella’s site voor alle verkooppunten: https://www.helladuijs.nl. 

De postkaarten en kleine posters met illustraties van Hella's vaasjes, getekend door Karlijn van de Wier en Studio Inktvis, vind je in de webshop van GreenHouse Online Magazine.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.