Teksten schrijven, editing & copywriting
Home » Portfolio » Verse bloemen uit de pluktuin

Verse bloemen uit de pluktuin

door Patricia Groenink | 6 maart 2018

Patricia is freelance copywriter bij Havelink Content Creatie, redacteur en content manager. Bloemen en planten zijn onmisbaar in haar interieur. Om haar passie te kunnen delen en anderen te kunnen inspireren is zij het online magazine GreenHouse gestart. Voor meer informatie over Patricia en haar werk kun je haar website https://www.havelinkcontentcreatie.nl bezoeken. 

Wat is er leuker dan je eigen boeket samenstellen met de prachtigste voorjaars- of zomerbloemen? Dit is al een genot als je dat kunt doen bij je bloemist. Maar hoe leuk is het als je je bloemen zelf kunt plukken en een prachtige bos bloemen mee naar huis kunt nemen? In Nederland zijn verschillende pluktuinen waar je dit kunt doen, van commerciële tuinen en pluktuinen bij kwekers tot particuliere initiatieven. GreenHouse zet er een aantal voor je op een rij om alvast dat heerlijke lente- en zomergevoel te krijgen.

Plukseizoen

In elke provincie zijn er wel een aantal pluktuinen te vinden. Veelal met bloemen, maar ook wel met groente en fruit. En deze zijn steeds meer in opkomst. Over het algemeen zijn dit particuliere tuinen met meestal éénjarige, gezaaide planten. Soms wordt dit aangevuld met vaste bloeiende planten. De éénjarige bloeiers worden vaak in het voorjaar ingezaaid en opgekweekt, de tulpen zijn al in het voorjaar verkrijgbaar en te plukken. Dat is vaak het moment dat het plukseizoen is geopend en loopt vaak door tot ongeveer eind september.

Nieuwe bloemen

Een veld vol met de prachtigste bloemen en die gris je weg om een boeket samen te stellen? Dat kan misschien voelen alsof je zoveel moois aan het ruïneren bent voor je bloemen thuis op tafel. Daar hoef je je in ieder geval niet druk om te maken. Vooral voor de éénjarige soorten geldt dat het wegknippen van de bloemen juist zorgt voor een verlenging van de bloeiperiode. Het wegknippen zorgt voor de aanmaak van nieuwe bloemen in plaats van zaadvorming en heeft dus een positief effect op de vorming van nieuwe bloemknoppen.

Pluktuinen in Nederland

Je wilt je graag vergapen aan al die mooie bloemenpracht en helemaal los gaan in het plukken van de fraaiste bloemen. Waar kun je dit dan doen? Er zijn best veel pluktuinen, verspreid door heel Nederland, de één wat bekender dan de andere. Bij jou in de buurt is er vast ook wel één. Wij zetten er een aantal op een rijtje, maar de lijst is lang niet compleet. Heb jij een tip voor een andere pluktuin? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel!


Annemieke’s pluktuin in Hillegom

‘Pluk de dag’ is het motto van deze fraaie biologische bloementuin van 3000 m2 in Hillegom, Noord-Holland. Het draait hier allemaal om bloemen en beleven. Elk voorjaar vind je in deze tuin de mooiste tulpen in vele kleuren en in de zomer een groot aanbod aan verschillende snijbloemen. Na het plukken kun je lekker bijkomen met een kop thee of koffie met appeltaart of een rondje lopen op de biologische markt die daar zo nu en dan georganiseerd wordt.

http://www.annemiekespluktuin.nl/home/


De Pluktuin in Naaldwijk

Sinds het bestaan van De Pluktuin, 23 jaar geleden, wordt hier op biologische wijze getuinierd. De tuin in Engelse sferen is elk seizoen een plaatje en zeker een bezoekje waard. Tussendoor kun je genieten van een kop koffie met gebak, een high tea of een heerlijke lunch. Bij mooi weer doe je dit uiteraard lekker buiten!

http://depluktuin.nl


Pluktuinen Zeldenrust in Wapse

Van oorsprong een bessen- en aardbeienkwekerij, maar inmiddels staat Pluktuinen Zeldenrust in Wapse, Drenthe ook bekend om haar prachtige bloemenpluktuin. Elk voorjaar groeit deze biologische tuin weer uit tot een feest van bloemen met een zeer uiteenlopende keuze. Bezoekers krijgen een schaartje mee en kunnen lekker struinen door de bloemenzee op zoek naar hun geliefde bloemen.

http://www.blauwebessenkwekerij.nl/wp/


Pluktuin Stadshagen in Zwolle

Vlakbij Zwolle, in de buurt Stadshagen, vind je deze theetuin en bloemenpluktuin. Vanaf maart is deze bloementuin elke middag open. Het aanbod is afhankelijk van het weer, maar er zijn onder andere weer volop tulpen gepland. De theetuin is op afspraak te bezoeken, maar je kunt hier ook heerlijk een paar nachten in de bijbehorende bed & breakfast verblijven.

http://theetuinstadsland.nl


Pluktuin Stoutenburg ‘In de vrolijke mortier’

In Stoutenburg, niet ver van Amersfoort, vind je Pluktuin Stoutenburg. In de kleurige bloementuin groeien vele soorten bloemen, zoals Dahlia’s. Ammi Majus, Korenbloemen, Lathyrus en Goudsbloemen. Ook in deze tuin kun je zelf je bloemen kiezen en plukken en zo je eigen boeket samenstellen. Speciaal voor de kinderen is er een kinderpluktuin met bloemen in allerlei kleuren. In het oude bakhuis is een gezellig theehuis ingericht.

http://pluktuinstoutenburg.nl


Wij zijn erg benieuwd naar jouw geplukte boeket uit één van de bloementuinen. Heb je een mooi boeket samengesteld en wil je deze met ons delen? We zien graag je foto tegemoet!

(Fotocredits van dit artikel zijn voor de afzonderlijke pluktuinen!)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.