Teksten schrijven, editing & copywriting
Home » Portfolio » Hortus Botanicus

inspirerend groen in Hortus Botanicus

door Patricia Groenink | 15 januari 2018

Patricia is freelance copywriter bij Havelink Content Creatie, redacteur en content manager. Bloemen en planten zijn onmisbaar in haar interieur. Om haar passie te kunnen delen en anderen te kunnen inspireren is zij het online magazine GreenHouse gestart. Voor meer informatie over Patricia en haar werk kun je haar website https://www.havelinkcontentcreatie.nl bezoeken. 

Als liefhebber van bloemen en planten kan het eigenlijk niet anders dan dat je wel eens gehoord hebt van de Hortus Botanicus. Maar ben je er ook wel eens geweest? Midden in Amsterdam staat een prachtig complex dat zijn oorsprong heeft in 1638. Hier vind je in de enorme tuin en overweldigende kassen de prachtigste planten- en bloemensoorten, het hele jaar door. GreenHouse Online Magazine neemt je mee en geeft je een kijkje in deze bijzondere groene hotspot. En we vertellen je hoe je de botanische sfeer van de Hortus thuis in je woonkamer toepast!

 

Net door de poort van de ingang stap je gelijk de tuinen in van Hortus Botanicus Amsterdam en valt je gelijk op hoe groot het terrein is. Dit verwacht je niet in hartje Amsterdam! Waar moet je beginnen? Begin je gelijk in de prachtig aangelegde en begroeide tuinen of stap je toch eerst die indrukwekkende kassen binnen?

 

Botanische tuin

Laten we beginnen bij de prachtige botanische buitentuin. De oorsprong van deze tuin ligt in 1638 als medicinale tuin vol met kruiden, destijds van groot belang voor de medische wereld. Vandaag de dag groeien in de de enorme tuin meer bijzondere planten en bomen en heeft het onder andere een indrukwekkende vijver met Victoria’s, de reuzenwaterlelie, en daaromheen groeiende duinsoorten en Rododendrons.

In het Halfrond, waar een uitgebreide plantensystematiek is opgesteld, is ‘s zomers een ware bloemenzee te zien. In de

winter is juist de strakke, symmetrische vorm van het perk goed zichtbaar. Heerlijk om even doorheen te wandelen, de verschillende soorten planten en bloemen te bewonderen en even uit te rusten op een bankje onder een indrukwekkende kiwiplant.

Kassen vol met botanische reuzen

Maar dan… de kassen! Als liefhebber van kamerplanten kun je hier echt je hart ophalen. De planten die in onze huiskamers staan, groeien hier in supergeweldige formaten, ware botanische beauty's en reuzen!
Je vindt in de verschillende kassen van de Hortus een grote collectie aan kuipplanten, maar ook Cycadeeën, met een oorsprong uit het dinosauriërtijdperk en nu bedreigde en beschermde plantensoorten. Verder vind je in hier vele soorten carnivoren, oftewel vleesetende planten, Zuid-Afrikaanse planten en palmen.

De palmen hebben een eigen kas, een beschermd monument. Deze palmenkas huisvest een collectie palmen, palmvarens (Cycadeeën) en kuipplanten. Een echte eyecatcher in deze kas is de Philodendron bipinnatifidum met zijn lange luchtwortels.

 

Indrukwekkend groen

Ik loop zelf altijd een beetje verdwaasd rond in botanische tuinen, te genieten van al het indrukwekkende groen en de rust die het me geeft. Het (sub)tropische klimaat in de kassen is altijd een verademing voor mij, zeker in de wat koudere maanden van het jaar. Maar het geeft ook zoveel energie om tussen zoveel mooi groen te lopen van afmetingen die mijn woonkamer te boven gaan, letterlijk en figuurlijk. Het geeft me inspiratie en energie om weer lekker bezig te zijn met planten in huis en tuin, een heerlijk gevoel vind ik dat.

 

Botanisch groen thuis

Maar hoe pas je het sfeertje van de Hortus toe in je eigen huis? En hoe houd je alle planten zo mooi groen en levend? Dat is nog een hele kunst. En eerlijk gezegd lukt mij dat ook niet altijd. En daar zal ik ook niet de enige in zijn.

In de Hortus krijgen alle planten volop aandacht van een heel team vakkundige tuinmannen, die hier de hele dag mee bezig zijn. Dat kan ook niet anders als je ziet wat de omvang van de plantencollectie is bij deze botanische tuin. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met je eigen verzameling kamerplanten. Bovendien vind je bij de Hortus enkel zuivere, botanische planten en die zijn bij de kwekers van kamerplanten nogal lastig te vinden. Zeker als je ook op zoek bent naar duurzaam gekweekte planten.

Om toch het sfeertje van de Hortus toe te kunnen passen in je eigen huis kun je kijken naar de plantensoorten die ze daar in de kassen hebben staan. De Bananenplant bijvoorbeeld is tegenwoordig prima verkrijgbaar. Deze plant heeft wel een zonnig plekje nodig en is erg dorstig, let daar wel goed op als je deze aan wil schaffen en deze jongen in leven wil houden.
Voor wat meer schaduwrijke hoeken van je kamer kun je denken aan de Aglaonema of de Dracaena. De laatstgenoemde is de kamerplant van de maand januari, zie voor meer informatie ons artikel over deze stoere plant.
Maar ook verschillende soorten varens, cactussen en vetplanten passen prima in de botanische sfeer van de Hortus.

Groene energie

Wil je ook botanische inspiratie opdoen en groene energie krijgen? Dan is een bezoek aan de Hortus Botanicus in Amsterdam zeker een bezoek waard. In het bijbehorende winkeltje kun je na je bezoek nog terecht voor mooie boeken, kaarten en planten. Maar na zo’n golf aan inspiratie na je bezoek aan de Hortus lukt het je ook prima om buiten dit domein je weg te vinden naar je eigen botanische paradijsje!

Hortus Botanicus Amsterdam is dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. Bezoekadres van de Hortus is Plantage Middenlaan 2a in Amsterdam. Omdat de binnenstad van Amsterdam erg druk is, adviseert de Hortus haar bezoekers met het openbaar vervoer te komen. Voor meer informatie over tarieven en andere praktische zaken kun je terecht op de website van de Hortus: https://www.dehortus.nl.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.