Teksten schrijven, editing & copywriting
Home » Portfolio » Plant verzopen?

Help! Heb ik mijn plant verzopen…?

GreenHouse geeft advies!

door Patricia Groenink | 27 juni 2018

Patricia is freelance copywriter bij Havelink Content Creatie, redacteur en content manager. Bloemen en planten zijn onmisbaar in haar interieur. Om haar passie te kunnen delen en anderen te kunnen inspireren is zij het online magazine GreenHouse gestart. Voor meer informatie over Patricia en haar werk kun je haar website https://www.havelinkcontentcreatie.nl bezoeken. 

Elke soort plant heeft zijn eigen behoefte aan licht, verzorging en hoeveelheid water. Bij de aanschaf van een nieuwe plant is het vaak uitzoeken en uitproberen hoe deze het beste gedijt op zijn nieuwe plek en met welke dosis water. Hoe je je best ook doet, het kan gebeuren dat de blaadjes van die prachtige plant toch geel worden en afsterven. Hoe weet je of je in dat geval je plant te veel water hebt gegeven? En kun je er nog iets aan doen om ‘m te redden?

Elke week een slok water

Elke week maak je je ronde langs alle planten in huis en geef je elk een slokje water. Voor veel planten werkt dit prima. Maar er zijn ook planten die in een bepaalde tijd van het jaar toch wat minder verbruiken en dus vocht vasthouden in de aarde. Als je niet in de gaten hebt dat de grond toch nog best nat is, kun je je plant teveel water geven en dus verzuipen.

Zelfs als de aarde niet heel nat aanvoelt, kan het zijn dat onder in de pot toch nog voldoende vocht aanwezig is en je plant dus geen behoefte heeft aan een nieuwe bewateringsronde. Hoe kun je dit voor zijn en er voor zorgen dat je je plant niet teveel water geeft?

Watermeter

In principe kun je, voor je water geeft, met je vinger voelen of de aarde niet te nat is. Dit doe je door je vinger een paar centimeter in de grond te steken. Het zegt namelijk niet alles als de oppervlakte er droog uitziet of aanvoelt. Ook dan kan je plant nog voldoende voorraad water in de pot hebben.

Als je het lastig vindt om met je vinger te bepalen of de grond droog of juist te nat is, kun je gebruik maken van een watermeter. Deze steek je in de aarde en het metertje geeft aan wat de status is. Meer over deze manier van vocht meten en waar je deze watermeter kunt aanschaffen, lees je in een eerder gepubliceerd artikel van GreenHouse, namelijk 'Je planten de juiste hoeveelheid water'.

Gele of verdorde bladeren

Maar goed, je ziet de bladeren van je plant al geel worden en afvallen of juist verdrogen en bruin worden. Ben je dan te laat en heb je je plant verzopen? Of is er nog iets aan te doen en kun je je plant nog van de ondergang redden?

De verandering van het blad is in ieder geval wel een teken dat je je plant inderdaad te veel water hebt gegeven. Maar dat wil nog niet zeggen dat je plant niet meer te redden is.

Wortelrot

Het eerst wat je doet om te kijken of je plant nog gezond is, is de wortels controleren. Je haalt hiervoor de plant uit de pot en je verwijdert alle aarde rondom de wortels. Nu kun je goed bekijken hoe de wortels er aan toe zijn en of er misschien al wortelrot is ingetreden. Als de wortels nog gezond zijn, zijn ze stevig en vaak wit of bruin van kleur. Maar als ze snotterig zijn, dan is er inderdaad sprake van wortelrot.

Reddingsoperatie

Wat je dan nog kunt doen om je plant te redden, is alle beschadigde wortels wegsnijden. Dit doe je met een schoon en scherp mes om verdere infectie van gezonde wortels te vermijden. Is het nodig om veel weg te halen? Zorg dan dat je ook een deel van de plant zelf verwijdert, zodat er een juiste balans ontstaat van aantal wortels en bladeren. Zet vervolgens je plant in verse potgrond. Geef je plant even de tijd om weer bij te komen van deze operatie, maar je zult zien dat de nieuwe wortels door deze methode worden gestimuleerd en dat er weer nieuwe bladeren zullen verschijnen.

Green forever!

Zo zie je, als je bladeren de eerste tekenen laten zien van overmatig water geven, is er nog geen nood aan de man. Als het niet gelijk is op te lossen door te minderen met water, kun je altijd nog proberen je plant te redden door het probleem letterlijk bij de wortels aan te pakken. Veel succes met het groen houden van je urban jungle!Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.