Teksten schrijven, editing & copywriting
Home » Portfolio » Kamerplanten stekken, hoe doe je dat?

kamerplanten stekken, hoe doe je dat?

door Patricia Groenink | 20 december 2017

Patricia is freelance copywriter bij Havelink Content Creatie, redacteur en content manager. Bloemen en planten zijn onmisbaar in haar interieur. Om haar passie te kunnen delen en anderen te kunnen inspireren is zij het online magazine GreenHouse gestart. Voor meer informatie over Patricia en haar werk kun je haar website https://www.havelinkcontentcreatie.nl bezoeken. 

Soms groeit je prachtige plant de pan, of liever gezegd de pot uit en er lijken zich stekjes te vormen. Maar is dat ook zo, kan je plant er wel tegen als je een stukje afknipt om mee te gaan stekken? En wat is dan de juiste manier? Het hangt heel erg van het soort plant af of je deze kan stekken en hoe je dit moet doen. Bij sommige planten kun je dit het beste aanpakken door een (nieuw) deel af te knippen (of wel stengelstekken) en andere weer door deze te delen. Ik bespreek een paar veelgebruikte methodes.

Delen van je plant 

Een veelgebruikte manier van stekken is door de plant te delen. Je trekt daarmee je gezonde plant voorzichtig uit elkaar in twee of vier delen. Vervolgens verpot je ze apart van elkaar waarna ze zich verder zullen ontwikkelen en groeien. Let wel dat kleine beschadigingen aan het wortelgestel voordelig kunnen zijn voor de ontwikkeling. Maar als je te grote scheuren hebt aangebracht, dat dit dan juist een negatief effect kan hebben.

Planten die hiervoor geschikt zijn, zijn onder andere de Paradijsvogelbloem (Strelitzia Reginae) en de Emeraldpalm (Zamioculcas)

Stengelstekken

Stengelstekken kun je doen door een stek van de moederplant af te knippen. Deze kun je het beste recht afknippen, direct onder een blad. In het meest ideale geval is de stek ongeveer 15 centimeter lang. De onderste en oudere bladeren verwijder je, ongeveer tot de helft van de stek. Je kunt er voor kiezen om de onderste centimeter van de stek te verwonden om de verdere ontwikkeling te stimuleren. Zo worden er sneller weer wortels aangemaakt. Dit doe je door met een mesje kleine sneetjes in de onderste centimeter te maken. Vervolgens plaats je het stekje in licht vochtige stekgrond. Zet deze niet in de felle zon. Na een week of vier zijn de wortels gevormd en kun je je plantje overzetten naar een grotere pot met potgrond.

Stengelstekken kun je het beste in de herfst of winter doen. De plant heeft dan een minder actieve sapstroom waardoor de slagingskans groter is.

Deze methode kan worden toegepast bij planten als de Hortensia, de Koraalcactus (Rhipsalis) en de Wolfsmelk. 

Wortelstek 

Ook voor wortelstek geldt dat je deze stekmethode het beste kan toepassen in de herfst en winter, de periode dat veel planten in rust zijn. Bij deze manier van stekken snijd je bij een gezonde plant twee wortels af. Dit doe je tot vlak onder de bovenkant van de kluit. De afgeknipte wortels zet je in potgrond, net onder de oppervlak van de aarde. Zet de pot vervolgens op een koele en lichte plek in huis.

Een geschikte plant voor de wortelstek is bijvoorbeeld de Anturium ofwel de Flamingoplant.

Afleggen

Wanneer je een plant wil stekken door middel van afleggen, dan is er een grote kans van slagen. Hierbij neem je een luchtwortel, tak of stengel van de moederplant welke je voorzichtig richting de grond buigt. De top van de tak moet hierbij de grond raken. Het is de bedoeling dat de top naar beneden gehouden wordt, al dan niet met extra ondersteuning. Vanuit deze uitloper zullen er opnieuw wortels de grond in groeien. Na een week of vier heeft de stek voldoende wortels gecreëerd om zelfstandig te kunnen overleven. Je kunt dan de stengel losknippen van de moederplant.

Vooral de Philodendron, ook wel bekend als Monstera, en de Epipremnum zijn uitermate geschikt voor deze manier van stekken.

 

Algemene tips voor stekken

Als je je kamerplant wil stekken, houd dan in ieder geval rekening met de volgende zaken, ongeacht de methode die je zal toepassen:

  • Als je een stekje wilt afsnijden, gebruik hiervoor dan altijd een scherp mes of scherpe schaar. Als je dit niet doet, kan er schimmelvorming ontstaan en dat gaat ten koste van je moederplant. Ook zal de wond van de plant eerder helen als je een scherp mes gebruikt
  • De beste lengte van een stek is tussen de 10 en 14 cm
  • Probeer bij het afsnijden van een stek de wortelstructuur zo min mogelijk te beschadigen, zowel van de moederplant als de stek
  • Weet zeker dat de plant, waar je een stekje van wil snijden, in goede gezondheid is. Een stekje van een ongezonde plant heeft veel minder kans om te overleven
  • Als je het stekje wil laten wortelen in water, geef het dan regenwater in plaats van kraanwater. Dit bevat geen kalk en is daardoor beter voor de stekjes
  • Door het gebruik van stekpoeder geef je de stek extra voedingsstoffen. Hierdoor kan deze zich sneller ontwikkelen en de stekpoeder geeft ook nog eens bescherming tegen schimmels en ongedierte
  • Plaats je een stekje direct in de aarde of in stekpoeder, zorg dan voor een schone pot. Als je deze goed reinigt voor gebruik dan voorkom je schimmelvorming en kruisbesmetting
  • Controleer je stek dagelijks, zodat je omstandigheden kan veranderen als het niet goed gaat. Denk hierbij aan (zon)licht en luchtvochtigheid
  • Als er verdorde bladeren op de stek ontstaan, verwijder deze dan gelijk. Als deze aan de stek blijven hangen, kost dit het plantje onnodig energie

Experimenteren met stekken

Je ziet het, er zijn veel verschillende methodes om te stekken en bij elke plant kan dit weer anders zijn. Weet je niet zeker of een bepaalde methode geschikt is voor jouw plant? Je kunt altijd experimenteren.

De Pilea Perpeomioides is daar een goed voorbeeld van. Deze kun je stekken door de nieuwe scheuten van de moederplant met een scherp mesje af te snijden. Vervolgens kun je er voor kiezen om deze in water te laten wortelen of toch gelijk in stekgrond te zetten. Er zijn bij deze plant dus meerdere wegen die naar Rome leiden.

Hoe je je plant ook stekt, doe het met beleid en aandacht. En let vooral heel goed op dat je de moederplant daarmee niet beschadigd.

Succes met het vermeerderen van je mooie planten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.