Teksten schrijven, editing & copywriting
Home » Portfolio » Je planten de juiste hoeveelheid water

Je planten de juiste hoeveelheid water

door Patricia Groenink | 12 februari 2018

Patricia is freelance copywriter bij Havelink Content Creatie, redacteur en content manager. Bloemen en planten zijn onmisbaar in haar interieur. Om haar passie te kunnen delen en anderen te kunnen inspireren is zij het online magazine GreenHouse gestart. Voor meer informatie over Patricia en haar werk kun je haar website https://www.havelinkcontentcreatie.nl bezoeken. 

Je planten de juiste hoeveelheid water geven zodat ze groeien tot geweldige hoogte of gewoon zodat ze blijven leven, het kan soms nog een hele kunst zijn. De ene plant is daar makkelijker in dan de andere en pikt je verkeerde inschatting nog wel. Ook bij mij begeeft een plant het nog wel eens door te veel of juist te weinig water. Hoe weet je nu hoeveel water je precies moet geven? En hoe vaak doe je dat dan?

Gemakkelijke planten

Sommige planten zijn snel tevreden met hun verzorging. Die kunnen er wel tegen als je ze een keer vergeet water te geven, je ze juist een keer teveel geeft of op een net te

donker plekje staan. Andere planten zijn weer wat lastiger te onderhouden, maar staan daar ook wel vaak bekend om. Als je net als ik je planten niet uitzoekt op gemak maar juist op looks, dan kun je soms wel eens met je handen in het haar zitten. ‘Hoe kan het nou toch dat die bladeren geel worden, ik geef ‘m toch niet te veel water?’ of ‘Verdorde bladeren? Ik heb ‘m zat water gegeven volgens mij!’. Herkenbaar?

Water geven in de winter

De wintermaanden zijn sowieso lastiger voor planten dan de lichte voorjaars- en zomermaanden. De lichtinval is al heel anders en de verdamping van het water is in de winter ook veel minder. Dat zorgt er voor dat je in de donkere maanden op een andere manier om moet gaan met water geven aan je planten. In eerste instantie zul je ze minder, maar ook minder vaak water moeten geven. Kijk ook goed hoe je planten hier op reageren. Zie je bijvoorbeeld dat de blaadjes slap gaan hangen, dan kan het zijn dat deze specifieke plant toch wat meer water nodig heeft dan zijn soortgenoten, ook al is het winter.

Tegenstrijdige signalen

Maar de signalen die je planten geven, kunnen ook wel eens misleidend zijn. Gele bladeren betekent niet altijd dat je ze te veel water heb gegeven. En bruine, verdorde blaadjes hoeft niet te betekenen dat de plant is uitgedroogd en dorst heeft. Maar hoe weet je dan wat je plant wil? Je kunt hierbij het beste uitgaan van de aarde waar je plant in staat. Steek je vinger diep in de grond zodat je kunt voelen of deze droog of juist te nat is. Dit is de beste manier om de omstandigheden van je plant te ‘lezen’. Zitten er dode bladeren aan je plant, haal deze dan wel altijd weg. Dit bevordert het herstel van de groei en zal de andere bladeren ten goede komen.

 

Watermeter

Ben je toch nog onzeker over het vochtgehalte in de aarde van je plant. Dan is een watermeter echt een uitkomst. Je koopt er één voor ongeveer een tientje bij het tuincentrum. Een kleine investering die het geld echt dubbel en dwars waard is. 

Nadat je ‘m geijkt hebt (met een schuursponsje en even vol in het water zetten), steek je de meter in de aarde en kun je gelijk aflezen of de plant te droog staat, een prima vochtgehalte heeft of toch te nat is.

Let er wel even op dat je de meter op verschillende plekken in de pot steekt om een correcte meting te kunnen doen. De ene kant van de pot houdt misschien iets langer vocht vast dan de andere kant. Laat de watermeter niet in de grond staan, want dat veroorzaakt roest en dat is slecht voor je meter en de plant.

Besproeien

Wil je je planten een keer lekker vertroetelen? Dit kun je doen door middel van plantenvoeding, afgestemd op het soort plant. Maar wat de meeste planten ook heerlijk vinden, is als je ze ongeveer één keer per week besproeit met een

plantenspuit, gewoon met water zonder toevoegingen. Het beste kun je dit doen met opgevangen regenwater, omdat in Nederland op veel plekken erg kalkrijk water uit de kraan komt. Niet elke plant vindt dat fijn. Een plantenspuit koop je al voor een paar euro bij het tuincentrum of plantenwinkel en het resultaat is een gelukkige urban jungle.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.