Teksten schrijven, editing & copywriting
Home » Portfolio » Groen op je werkplek

Groen op je werkplek, supergezond!

door Patricia Groenink | 31 januari 2018

Patricia is freelance copywriter bij Havelink Content Creatie, redacteur en content manager. Bloemen en planten zijn onmisbaar in haar interieur. Om haar passie te kunnen delen en anderen te kunnen inspireren is zij het online magazine GreenHouse gestart. Voor meer informatie over Patricia en haar werk kun je haar website https://www.havelinkcontentcreatie.nl bezoeken. 

Veel planten op je werkplek, thuis of op kantoor, staat superleuk en is ook helemaal van deze tijd. Maar wist je dat al dat groen op je bureau ook heel gezond is? Planten hebben namelijk een positieve invloed op de kwaliteit van de lucht. En dat is niet het enige! GreenHouse geeft je nog meer goede redenen om veel planten om je heen te verzamelen op je werkplek en laat je zien welke daar het meest geschikt voor zijn.

Sick building syndrome

Je hebt er vast wel eens van gehoord, kantoorziekte of ‘sick building syndrome’. De lucht op kantoor zit vol met ongezond een giftige chemicaliën en dat kan zorgen voor snotterigheid en niezen, hoofdpijn of geïrriteerde ogen. Kamerplanten op kantoor kunnen dat weer ongedaan maken en zorgen voor een gezonder klimaat op je werkplek.

Bij je kantoor thuis zal dat misschien wat minder aan de orde zijn dan op grote kantoren. Maar ook op je werkplek in huis heb je waarschijnlijk wel een computer, een printer en andere apparatuur staan, toch? Ook deze zorgen voor een minder gezond leefklimaat.

Zuurstof op kantoor

Tegenwoordig wordt er bij de inrichting van een kantoorruimte steeds meer rekening gehouden met de ruimte voor kantoorbeplanting in het interieur. En dat heeft alles te maken met de positieve effecten van planten op de werkplek.

Onderzoek heeft uitgewezen dat planten, naast een goede luchtkwaliteit en klimaat, ook grote invloed hebben op onze gezondheid, werkhouding en onze ‘state of mind’. Planten geven zuurstof af en dat verbetert ons werkklimaat en is positief voor ons welzijn. De aanwezigheid van kamerplanten kan de productiviteit zelfs met zo’n 20% verhogen!

De vijf grootste, wetenschappelijk bewezen voordelen van planten op kantoor zijn:

 • Verbetering van concentratie en geheugen
 • Minder stress
 • Minder ziekteverzuim
 • Minder depressiviteit
 • Optimistische houding

Top luchtzuiveraars

Niet alle planten zijn geschikt als kantoorplant. Hoe weet je dan welke plant je het beste op je bureau kan zetten om bij te dragen aan een gezonder klimaat op je werkplek?

Uit het eerder genoemde onderzoek is gebleken dat er een aantal planten met stip bovenaan staan als de beste luchtzuiveraars voor je kantoor.

 1. Areca palm

Deze plant is een topper wat betreft het omzetten van CO2 en andere giftige stoffen naar zuurstof. Voor 100% pure lucht heb je per persoon drie van deze palmen nodig, maar bij eentje heb je ook al een behoorlijke verbetering van de luchtkwaliteit

 1. Sansevieria

Deze ouderwetse plant is weer helemaal trendy in de woonkamer. Maar ook op kantoor kan hij behoorlijk zijn best voor je doen. Hij kan alle gevaarlijke chemicaliën uit de lucht halen en doet dit luchtverfrissende werk ’s nachts voor je. Zo krijg je 100% pure lucht op je werkplek als je ’s ochtends weer aan je werkdag begint

 1. Scindapsus of Epipremnum aureum

Een wat minder bekende plant, maar ook een topper in het verwijderen van gevaarlijke stoffen op kantoor

  1. Gerbera

  Je kent deze vast wel als snijbloem, maar in plantvorm is de Gerbera een kei in het opruimen van chemicaliën. En het staat nog fleurig op je bureau ook!

  Makkelijke planten voor je werkplek

  Naast bovengenoemde luchtzuiveraars zijn er nog een aantal kamerplanten die uitermate geschikt zijn voor kantoor als het gaat om effecten op het binnenmileu. Ze hebben een groot vermogen de lucht te zuiveren en vocht in de atmosfeer te brengen. Maar ze zijn ook goed bestand tegen ziekten en ongedierte en erg gemakkelijk in onderhoud. Dit zijn die mooie, maar makkelijke groene vrienden:

   • Rhapis Excelsa palm
   • Chamaedorea Elegans of Mexicaanse Bergpalm
   • Rubberplant
   • Vaantjesplant (Spathiphyllum)
   • Krulvaren
   • Ficus Alii
   • Dadelpalm
   • Klimop
   • Dracaena

   Combineren van planten

   Ze zijn allemaal stuk voor stuk prachtig, de luchtzuiverende planten die naar voren komen in wetenschappelijk onderzoek. Maar voor het stylen met planten in je werkruimte kun je deze natuurlijk geweldig combineren met andere fraaie kamerplanten. Zo breng je het effectieve van de luchtzuiveraars samen met jouw eigen voorkeur aan planten. Hoe meer groen, hoe beter, zeggen we altijd bij GreenHouse!

   Reactie plaatsen

   Reacties

   Er zijn geen reacties geplaatst.