Teksten schrijven, editing & copywriting
Home » Portfolio » Bloemen langer mooi en vers

Zo houd je je bloemen langer mooi en vers!

door Patricia Groenink | 19 juni 2018

Patricia is freelance copywriter bij Havelink Content Creatie, redacteur en content manager. Bloemen en planten zijn onmisbaar in haar interieur. Om haar passie te kunnen delen en anderen te kunnen inspireren is zij het online magazine GreenHouse gestart. Voor meer informatie over Patricia en haar werk kun je haar website https://www.havelinkcontentcreatie.nl bezoeken. 

Het warme zomerweer is in aantocht en laat zich al zo nu en dan zien. Heerlijk natuurlijk, maar het betekent ook dat de bloemen in je prachtige boeket op tafel sneller zullen opengaan en verwelken. Om extra lang van je bloemen te kunnen genieten, heeft GreenHouse Online Magazine een aantal tips voor je. Zo houd je je bloemen langer mooi en vers!

Half open knoppen

Als je je bloemen bij de bloemenwinkel of op de markt koopt, ben je al kieskeurig welke bloemen je mooi vindt en hoe ze er op dat moment uit zien. Je wilt tenslotte niet dat ze al snel weer uitgebloeid zijn. Al helemaal open bloemen vallen dan al af, hoe prachtig ze op dat moment ook zijn. Maar let op dat je ook niet helemaal dichte knoppen kiest.

Daarmee loop je weer het risico dat ze helemaal niet open gaan en dat zou ook zonde zijn. Het beste kun je dus kiezen voor een bos met halfopen bloemen of knoppen. Daar heb je het langste plezier van.

Snel in het water!

Het is op een dag met ‘normale’ temperaturen al handig om je bloemen eenmaal thuis zo snel mogelijk in het water te zetten. Maar op een warme zomerdag is dat helemaal verstandig om te doen. Zo voorkom je dat je bloemen last krijgen van

de warmte en snel zullen verwelken. Zet je boeket niet in de volle zon, dit kan al snel fataal zijn voor je bloemen. Ook tocht vinden ze niet fijn, daar gaan je bloemen van hangen.

Schone vaas

Zorg er voor dat je vaas schoon is. Na gebruik voor je oude, inmiddels uitgebloeide bos, was je de vaas af met een sopje met chloor of een biologisch schoonmaakmiddel. Zo verwijder je bacteriën van de oude bloemen die anders je nieuwe bos aan zouden kunnen tasten. Alleen even omspoelen van je vaas met warm water voldoet niet, je bloemen leven langer met een grondige schoonmaakbeurt.

Bloemenvoeding

Natuurlijk krijg je van je bloemist altijd een zakje bloemenvoeding die je in het water kunt doen voor een langere levensduur

Maar wist je dat een beetje frisdrank in het water ook wonderen kan doen als je het zakje een keertje niet gekregen hebt? Door de zuren en suikers die hierin zitten blijven je bloemen langer mooi. De juiste dosering is wel wat lastig.

Ook kun je een koperen muntje in het water doen, vooral bij tulpen wil dat nog wel eens een positief effect hebben. Maar hiervan kunnen je bloemen wel wat verkleuren. Een scheutje wodka in het water voorkomt dat bloemen ethyleen gaan produceren, wat het verwelkingsproces versnelt.

Maar de beste optie is dus eigenlijk gewoon het zakje van je bloemist. En… bloemen houden van schoon water, ververs daarom regelmatig het water!

Schuin afsnijden

Vergeet niet je bloemen, voor je ze in het water zet, schuin af te snijden met een scherp mesje. Ook al heeft de bloemist dit al voor je gedaan, doe het bij thuiskomst toch maar even opnieuw. Als de stelen langer dan een paar minuten geen water hebben gehad, groeien deze

‘wonden’ als het ware opnieuw dicht. Door het schuin afsnijden kunnen de bloemen meer water opnemen dan wanneer je dit recht doet. Dit komt door het grotere oppervlak wat je wegsnijdt.

Bladeren verwijderen

Let er ook op dat als je het boeket in het water zet dat er geen bladeren in het water hangen. Hiervan gaan de stelen rotten waardoor je bloemen een kortere levensduur hebben. Eigenlijk kun je gewoon alle bladeren verwijderen die niet boven de vaas uitkomen.

Is een enkele bloem al uitgebloeid, maar staat de rest er nog stralend bij? Verwijder dan snel die ene verwelkte, want deze maakt ethyleen aan waardoor de andere bloemen ook zullen gaan wegkwijnen.

Zomer!

Zo zie je, de warme zomerse dagen hoeven een mooi en gezond boeket in huis niet in de weg te staan. Als je ze maar goed verzorgd! Heb jij ook nog tips om je bloemen langer mooi te houden? Dan horen we ze graag!

GreenHouse wenst je mooie zomerse en volop bloeiende dagen toe!Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.