Teksten schrijven, editing & copywriting
Home » Portfolio » Valesca van Waveren

De favoriete plant van...

Valesca van Waveren - Illustrator

Instagram-account: valescavanwaveren | Website: http://valescavanwaveren.com

Wie wel eens Flow Magazine openslaat of een bezoekje brengt aan de bijzondere plantenwinkel Wildernis in Amsterdam kent het het werk van illustrator Valesca van Waveren waarschijnlijk wel. Zij maakt namelijk waanzinnig mooie (botanische) illustraties in opdracht van tijdschriften en voor producten. Het liefst schildert zij bloemen en planten en dan bij voorkeur met aquarel en gouache vanwege de zachte en natuurlijke uitstraling. Maar wat is Valesca's favoriete plant, om te illustreren en in haar eigen huis? Dat bleek geen gemakkelijke vraag te zijn... Is het de Sanseveria? Of misschien toch de Kamerlinde?


Valesca, je tekent vele soorten planten in je prachtige illustraties. Maar wat is je favoriete kamerplant?
Over deze vraag moest ik heel lang nadenken. Ik vind er zoveel leuk! Ik vind de Sanseveria gewoon een hele leuke no-nonsense plant, die ook makkelijk te verzorgen is. Varens zijn zo mooi rustig, en ik hou sowieso van bladeren die weer uit minibladeren bestaan. Aloe Vera, dat lichte groen, en de heilzame werking ervan. Verder ben ik heel erg gek op Stokrozen en Pioenrozen, maar dat zijn niet echt kamerplanten... dus dat telt niet. Maar uiteindelijk kies ik toch voor de Kamerlinde.

Waarom is dit je favoriet?
De kleur groen van Kamerlinde is echt betoverend. Alsof het licht uitstraalt. Adembenemend mooi. Als zo er zo een ergens in een kamer staat, dan wordt ik daar gelijk naar toe gezogen.

Is dit een moeilijke of makkelijke plant in onderhoud?
Haha, ik heb 'm zelf niet, maar hij schijnt nogal moeilijk te zijn in het onderhoud. We hebben een tijd lang zelf geen grote planten kunnen hebben, omdat de kat er dan mee aan de haal ging. Nu is onze kat overleden, en komt er dus weer wat meer ruimte voor grotere planten.

Hoe verzorg je jouw favoriet?
Ze mogen wel in het licht, maar niet in direct, fel zonlicht, en ze houden van veel vocht. Dus boven en onder bewateren en twee keer per week sproeien. En ook regelmatig wat plantenvoeding erbij.

Hoeveel kamerplanten heb je in huis?
Zeven (allemaal kleintjes dus), behalve een palmboompje dat we nu op het balkon hebben staan. Dat was de eerste grote plant, sinds onze kat Momo er dus niet meer is.

Wanneer en hoe is je liefde voor planten begonnen?
Ik denk eigenlijk al als kind. Mijn moeder maakte het balkon altijd gezellig. Mijn oma woonde in Arnhem en nam me mee naar het bos daar, Sonsbeek, in de herfst lekker tot in je knieën in de bladeren. Maar ook heb ik altijd heel veel gehouden van de geur van de duinen, van wat daar allemaal groeit en bloeit.

Heb je groene vingers?
Ik ben van nature niet echt een heel systematisch persoon. Dus alles waar een soort van routine aan te pas moet komen, dat gaat een beetje lastig. Maar ik voel wel dat dat eigenlijk iets is waar ik bij zou gedijen. De laatste 3 jaar gaat dit ietsje beter moet ik zeggen, en de plantjes zijn daarvoor een goeie stok achter de deur. Zo'n Kamerlinde vormt dan ook wel een uitdaging hoor, misschien moet ik toch maar eerst eens voor de Sanseveria gaan...

Koop je vaak nieuwe planten?
Dat viel dus nogal mee, vanwege de kat, maar ik denk dat we nu dus helemaal los gaan. Ook zijn we wel toe aan wat grotere potten inmiddels, en ook wat kleine potjes. De Pileaplant die we hebben blijft maar babytjes maken!

Welke groene tip zou je kunnen geven voor de verzorging van planten?
Kies planten waar je zelf blij van wordt, zowel van hoe ze er uit zien, als van welke verzorging ze verlangen! En, oefening baart kunst denk ik maar. Misschien ben ik over een jaartje of twee wél klaar voor die Kamerlinde.


Wil jij ook een keer samen met je favoriete kamerplant in de schijnwerpers in deze rubriek? Leuk! Laat het ons weten via het contactformulier en wij sturen je alle informatie toe.Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.